I TONÅREN PÅ 60-TALET
sökte Viveca vård hos en läkare för sin akne, men som inte lyckades bota den. Då började hon intressera sig alltmer för hudvård och utbildade sig till kosmetolog som det hette på den tiden.

– Efter examen gick jag in på en av Sveriges då exklusivaste sa-longer, och jag vet inte hur det gick till, men jag blev anställd där och fick ta hand om alla kända personer i Göteborg. Sedan åkte jag till USA för att arbeta som au pair i en familj i West Port utanför New York.

När hon fullföljt sitt arbete där promenerade hon in till legendariska Helena Rubinstein på Femte avenyn i New York och blev anställd direkt med ansvar för hudvårdsavdelningen.

– Det var väldigt flott och de hade allting där: kläder, smink, hårvård, hudvård – ja, allt! Jag fick även träffa Helena Rubinstein i egen hög person. Hon var en väldigt liten kvinna, men mycket karismatisk och tuff. Alla hade stor respekt för henne, minns Viveca.

– Väl hemma i Sverige igen blev jag utbildad av Hilde Lotta, en väldigt erkänd dermatolog och kosmetolog, som arbetade mycket med örter. När jag skulle öppna min första salong tillverkade hon en liten ful illaluktande salva, F-aktiv, som jag började arbeta med på ungdomar med akne. Den visade sig ge utmärkta resultat, även på mig.

Viveca har sedan dess haft flertalet hudvårdskliniker i Göteborg med stor kundkrets, de flesta unga tjejer och killar med olika grader av aknebesvär. I mitten på 80-talet var Viveca en av de första som utbildade sig till aromaterapeut i Sverige och bör-jade sedan blanda egna preparat med örter genom att testa sig fram. Hon märkte genast av en stor förändring hos kunderna. Efter akne har hon även jobbat med sammansättningar för eksem, psoriasis och åldrande hud.

VIVECA HAR MÅNGA UTBILDNINGAR I RYGGEN, både från USA och Sverige, bland annat inom örtmedicin, aromaterapi, basmedicin och biologisk parfym. Hon är även utbildad phytoterapeut och ayurvedisk hälsorådgivare. Nu besöker hon årligen örtkongresser i USA där hon träffar världens skickligaste herbalister och handplockar de bästa ekologiska örterna från gårdar över hela USA. De örterna tillreder hon sedan och kombinerar så att de skapar en synergi, som blir en mer verksam helhet. Resultatet går att finna i hennes eget hudvårdsmärke Theresa Herbal Skin Collection som idag främst säljs till hudterapeuter.

– Jag tycker att det är vansinnigt roligt att tillverka allt själv fortfarande. Jag köper inte snordyra förpackningar och distribution. För mig är det viktigaste att jag använder de absolut bästa ingredienserna, för jag vill inte göra avkall på kvaliteten. Att sätta ihop en perfekt kräm ger en riktig kick. Det är mycket fluffigt i hudvårdsprodukter idag som förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och annat. Jag vill att hela produkten vara huden till nytta. Man ska däremot inte ersätta huden med krämer. Produkterna ska bara vara hjälpa huden att arbeta för sig själv. Ingen kräm kan ersätta hudens egen kräm/emulsion. Man ska låta kroppen ha sina funktioner. Det är det bästa för både hud och hår.

Det blivit ett uppsving för ekologiskt och naturligt, men bara för att något är naturligt så behöver det inte vara bra. Fel ingredienser kan ha negativ inverkan på vissa hudtyper. Theresa består däremot av väldigt milda produkter, som är helt parabenfria och Viveca har full kontroll över hela ingrediensledet. Trots den tid som har gått och allt som har hänt sedan starten ligger ungdomar med akneproblem ändå fortfarande Viveca varmast om hjärtat. Således är hon också mest stolt över Theresas akneserie.