Naturlig parfym – Ec
co parfym

Naturlig parfym är byggd på sammansatta molekylära strukturer av eteriska oljor, absoluter, concreter, attar, blomvatten och växt tinkturer.

Det är inte nödvändigt att helt förstå kunskapen bakom denna konstform för att uppskatta skönheten av den.

Ingredienserna är kombinerade och sammansatta till en synergi, tillverkad till en ny doft från tre eller flera stycken oljor där de kallas för Accord. Vissa bestämda beståndsdelar skall utvecklas under den tid som man har parfymen på sig.

Först kommer ”toppnoten”, den inledande och den första doften vårt luktsinne upplever när parfymen läggs på huden, men dunstar också fortast, den kallas även för ”huvudnoten”.

Man lägger en essens på toppen av en annan och får på så sätt ett djup och en personligt tillverkad parfym, precis som en konstnär som arbetar med att måla tavlor eller att komponera musik.

När toppnoten tonar ner börjar ”mellannoten” eller ”hjärtnoten” och som inrymmer alla parfymens grundläggande kännetecken och som är kvar avsevärt längre tid än toppnoten att förnimmas.

Under de två första noterna ligger ”basnoten”, som även är känd som ”den lägsta noten” och ”fundamentet”i parfymen.

Det är här parfymören sätter de dofter i parfymen som skall vara längst. De utgör de fixerings medel som ger parfymen substans och varaktighet. De avdunstar långsammare och finns kvar när även mellannoten mer eller mindre försvunnit. De ger parfymen en angenäm doft, som varar i flera timmar eller ännu längre.

Varje parfym, eftersom det är ett levande material, avger de dofter anpassade efter varje person, som använder parfymen och blir på så sätt helt personlig.

Naturliga parfymer är tillverkade av de mest exklusiva essenser. De är handframställda från råmaterial i små batcher. Ibland fodras stora mängder för att få fram särskilt små mängder av essenser och en del av materialen är mycket ovanliga eller svåra att få tag på.

Varje batch av eteriska oljor, concreter och absoluter kan dofta olika beroende av odling och extraktionsförhållande av råmaterialet. Därför kan olika blandningar av ett speciellt set variera.

Moderna parfymer är oftast framställda syntetiskt och man kan som okunnig inte känna till vilken parfym som enbart är syntetisk eller att enstaka naturliga essenser är tillsatta. Använder man sig bara av helt naturliga essenser kan man urskilja dem så småningom.

Naturlig parfym doftar inte lika länge på huden, som syntetisk parfym. Parfym som doftar längre än ett par timmar på huden är nästan säkert tillverkad från syntetiskt material. Vissa syntetiska parfymer kan innehålla upp till en tredjedel naturliga essenser, men naturliga parfymer, är innehållet helt naturligt. Det djup och vitalitet som naturliga essenser har, kan aldrig ersättas syntetiskt.

Kyphi, den berömda forntida Egyptiska parfymen som innehöll 16 essenser, påstods rena kroppen, lugna själen, utveckla fantasin, göra andedräkten söt och god samt öka drömmarnas receptivitet. Primitiva parfymer tillverkades av starkt doftande växter som utgjordes av djurfett för att smörja kroppen till ceremonier och välbehag.

Förvara din parfymflaskasvalt och mörkt. Applicera på hårtoppar, pulspunkter, mellan brösten eller handleder. Upprepa appliceringen för bästa resultat.

Om man vet att man är känslig för ämnen på huden bör man applicera en droppe på insidan av underarmen och täcka med plåster under 24 timmar.
Det är bäst att undvika naturliga essenser under graviditet och amning.

Viveca Göcke