De följande råden är sådant som jag prövat många gånger på mina hudvårdsalonger och på mig själv – som jag vet fungerar bra.

Det finns inga medel som löser hudproblem om man inte själv tar ansvar för hur man behandlar sin hud.

Jag lärde mig genom åren att inte tvätta ansiktet med tvål, speciellt inte om man har anlag för acne, jag såg en klar förbättring när någon slutade med tvålen.

Det bästa för huden är att endast tvätta den med bara ljummet vatten en gång om dagen. För dem som använder smink är det svårare med bara vatten, men det går om det är ett bättre kvalitetssmink.

Tyvärr finns det ingen genväg och använder man smink är det svårare att bli av med sin acne, samtidigt vet jag hur det känns när man ska gå ut och träffa sina vänner, då vill man dölja finnarna för det är ju “bara man själv som har finnar i hela världen” – det är ju så det känns.

Kosten har betydelse och chokladen, som idag anses inte ha någon inverkan, håller jag inte alls med om, jag såg en stor förändring när någon åt mycket choklad och slutade med det.

Kakaofetter och cocosfettet som finns i chokladen är boven.

Några andra ämnen i kosten, som jag såg hade en försämrande inverkan på acnen var att äta bananer mer än 2 gånger i veckan, för mycket te-drickande, ketchup, ost, stark kryddad mat och fettet på potatischips och pommes frites.

Du får gärna skriva till mig om du har frågor eller funderingar, men ha lite tålamod och invänta svaret, jag tar det så snart jag kan.

Hälsningar Viveca